Officiële EK 2024 bal - ontwerp, details en kenmerken van de EK bal

De officiële EK 2024 bal wordt ontworpen door Adidas. Op deze pagina lees je alles over het ontwerp, de details en de kenmerken van de EK bal. Ook kun je foto's van de bal van het EK voetbal bekijken, en de ontwikkeling van alle EK ballen door de jaren heen zien.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De EK 2024 bal is geïnspireerd door de diversiteit van het EK 2024. De EK bal van de vorige editie heeft de naam 'Uniforia' gekregen.

  Daarmee is het vernoemd naar de eenheid en euforie die de nationale voetbalteams op het hoogste niveau kunnen brengen naar de fans. De Uniforia wedstrijdbal is ontworpen om de exclusiviteit van het Europees Kampioenschap voetbal over het hele continent te vieren.

  EK 2024 bal - Uniforia van Adidas
  EK 2024 bal - Uniforia van Adidas

  EK bal finale

  Speciaal voor de halve finales en de finale van het Europees Kampioenschap zal Adidas een nieuwe wedstrijdbal ontwerpen.

  Extra details zijn toegevoegd, die verwijzen naar de locatie en het belang van de laatste wedstrijd van het toernooi. Ook valt de bal hierdoor extra op tijdens de wedstrijden.

  Op de bal staat bijvoorbeeld een watermerk van het stadion. Ook zijn er witte strepen toegevoegd voor een lichter uiterlijk.

  Verder bestaan de penseelstrepen op de finalebal uit de kleuren: signaalgroen, rood, cyaan en roze. Deze kleuren komen uit de iconisch symbolen van speelstad.

  Ontwerp van de EK 2024 bal

  Het ontwerp van de Uniforia onderstreept het thema, namelijk 'bruggen bouwen'. Kunst en voetbal zijn volgens Adidas samengebracht tijdens het ontwerpproces, dat startte in 2018.

  "Bij het ontwerpen van een officiële wedstrijdbal kijken we altijd naar een manier om de cultuur van het gastland te laten zien. Wat zijn de normen en waarden van de straat die we kunnen presenteren in de voetbalstadions," zei Anika marie Kennaugh (ontwerper bij Adidas).

  "We zagen in alle steden dat men samenkomt en zich verenigd om verandering in te zetten. Als één van de grootste sportevenementen ter wereld, is het EK een grote mogelijkheid om de kracht van eenheid door voetbal te tonen."

  Design van de EK bal

  Het design van de EK bal bestaat uit dikgedrukte zwarte vegen die kriskras als lijnen over de bal gaan. Deze vegen symboliseren het vervagen van de grenzen en het overgaan van grenzen, zoals ook het toernooi doet.

  Deze brede zwarte vegen worden vergezeld van lichtgekleurde strepen, die staan voor de diversiteit en het samenbrengen van verschillende culturen.

  "Tijdens dit geweldige evenement zal Adidas de voetbalsport vieren als iets dat de mensen over de hele wereld samen kan brengen", zei Florian Alt (marketingdirecteur bij Adidas).

  "Voetbal is voor iedereen, onafhankelijk van wie je bent, waar je vandaan komt of op welke ondergrond je speelt. De officiële EK 2024 bal is straks een gezamenlijk symbool waar iedereen mee speelt."

  EK 2024 kwalificatie bal

  De EK-kwalificatie bal is de officiële wedstrijdbal voor de kwalificatiewedstrijden van het Europees Kampioenschap 2024. De EK bal van de vorige editie draagt de naam 'Conext 19 European Qualifiers'.

  De bal is overheersend wit met drie felle kleuren: blauw, groen en rood. Het betreft een naadloze bal voor de elite van het Europese voetbal. Het mono-panel ontwerp vertoont flitsende graphics, geïnspireerd door de Tricolore ball die Frankrijk naar de wereldtitel bracht in 1998.

  De EK bal is thermisch gebonden voor nog grotere nauwkeurigheid, waardoor de bal doet wat de speler ervan verwacht. Door het gestructureerde oppervlak worden de prestaties geoptimaliseerd. Verder neemt de Conext 19 EQ weinig water op, waardoor het gewicht niet toeneemt in een vochtige omgeving.

  De voetbal is wederom ontworpen door Adidas. Het rode ventiel en de stempel van de UEFA bevestigen de hoge kwaliteit van de EK-kwalificatie bal.

  Alle EK ballen

  Alle EK ballen vanaf 1984 vertellen de historie van het toernooi. Bekijk alle EURO voetballen van alle jaren uit het archief. De officiële EK ballen zijn allen ontworpen door Adidas.

  De ballen uit de jaren 1968 t/m 1984 zijn niet speciaal ontwikkeld voor het Europees Kampioenschap, maar overgenomen van het Wereld Kampioenschap. Er is geen informatie over de ballen die gebruikt werden in de EK's van 1960 en 1964.

  Alle EK ballen van alle jaren

  Vanaf 1968 zijn er 14 ballen geweest voor de Europese Kampioenschappen voetbal. Dit zijn alle EK-ballen in de geschiedenis van het toernooi.

  Bal EK 1968Bal EK 1968

  Land: Italië

  Naam: Telstar Elast  Bal EK 1972Bal EK 1972

  Land: België

  Naam: Telstar Durlast  Bal EK 1976Bal EK 1976

  Land: Joegoslavië

  Naam: Telstar Durlast  Bal EK 1980Bal EK 1980

  Land: Italië

  Naam: Tango River Plate  Bal EK 1984Bal EK 1984

  Land: Frankrijk

  Naam: Tango Mundial  Bal EK 1988Bal EK 1988

  Land: West-Duitsland

  Naam: Tango Europa  Bal EK 1992Bal EK 1992

  Land: Zweden

  Naam: Etrusco Unico  Bal EK 1996Bal EK 1996

  Land: Engeland

  Naam: Questra Europa  Bal EK 2000Bal EK 2000

  Land: Nederland/België

  Naam: Terrestra Silverstream  Bal EK 2004Bal EK 2004

  Land: Portugal

  Naam: Roteiro  Bal EK 2008Bal EK 2008

  Land: Oostenrijk/Zwitserland

  Naam: Europass  Bal EK 2012Bal EK 2012

  Land: Polen/Oekraïne

  Naam: Tango 12  Bal EK 2016Bal EK 2016

  Land: Frankrijk

  Naam: Beau Jeu  Bal EK 2021Bal EK 2021

  Land: heel Europa

  Naam: Uniforia  Veel gestelde vragen (FAQ) over de bal

  Wat is de officiële bal van het EK 2024?

  Uniforia is de officiële EK 2024 bal en is geïnspireerd door de euforie en eenheid van het EK voetbal.

  Wat is de officiële EK-kwalificatie bal?

  Conext 19 European Qualifiers is de officiële EK-kwalificatie bal.

  Wie heeft de officiële bal van het EK 2024 ontworpen?

  Adidas heeft de officiële bal van het EK 2024 ontworpen.

  Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Reageren


  1 reacties op 'EK 2024 bal - ontwerp en kenmerken van de officiële EK bal'

  Melanie von Muhlen

  De bal is van Adidas maar waarom niet van Nike

  Geplaatst op 01-06-2023 om 07:23

  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  De officiële EK 2024 bal: ontwerp, details en kenmerken. Alles over de EK bal en foto's van de bal. Bekijk deze bal en alle andere EK ballen.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  KPN