EK 2024 mascotte - ontmoet de officiële EK mascotte

Ontmoet de officiële mascotte van het EK 2024. In dit artiekel lees je alles over de mascotte en de betekenis achter het ontwerp, het keuzeproces en de naam van de mascotte. Ontdek de geschiedenis van alle EK mascottes en kom alles te weten over deze nieuwe en unieke toevoeging aan het EURO-toernooi. Wat is het karakter en wat zijn de kenmerken van deze mascotte?

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden
  EK 2024 mascotte: Skillzy
  EK 2024 mascotte: Skillzy

  Skillzy is de mascotte van de vorige editie van het EK, geïnspireerd door freestyling, straat- en pannavoetbal. Het is een geheel nieuw concept van de UEFA. Een trailer vol voetbalskills introduceert een nieuw idee voor de officiële mascotte van het EK voetbal.

  De EK mascotte werd in Amsterdam getoond aan de 55.000 toeschouwers in de Johan Cruijff Arena. Daar werd Skillzy bijgestaan door twee van 's werelds vooraanstaande freestylers Tobias Becs en Liv Cooke.

  "Het is een speciale kans om de schoonheid van freestyling, straatvoetbal en pannavoetbal te laten zien aan voetbalfans over de hele wereld," zei Liv. "Tijdens het spelen in het park of op een wereld podium, of het nu voetbal of freestyling is, het gaat allemaal om de kunst van de sport met de bal aan je voet."

  Bekendmaking in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam

  Tijdens een live evenement onder de lichten van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam is het nieuwe concept rondom de mascotte aan het publiek tentoongesteld. Zondag 24 maart 2019 was de eerste grote wedstrijd van de EK-kwalificatie tussen Nederland en Duitsland (2-3), waarbij 55.000 toeschouwers Skillzy voor het eerst zullen zien.

  De Johan Cruijff Arena is door de UEFA gekozen als eerbetoon aan één van 's werelds meest getalenteerde voetballers ooit. Cruijff heeft de voetbalsport destijds op de kaart gezet.

  Alle mascottes van alle EK´s

  Alle EK mascottes vanaf 1980 zijn onderdeel van het thema. Mascottes zijn een essentieel element van grote voetbaltoernooien over de hele wereld. Sinds 1980 zijn er mascottes op de Europees Kampioenschappen. Welke mascottes waren er bij de geschiedenis van het Europese Kampioenschappen voetbal?

  De eerste mascotte was Pinocchio, voor het EK 1980 in Italië. Sinds toen heeft elk toernooi een eigen mascotte. Het EK 2008 en het EK 2012 hadden beide 2 mascottes. De mascottes zijn over het algemeen kinderen, getekend als een cartoon. Ook worden er bij de mascottes vaak andere merchandise gepromoot.

  Vanaf 1980 zijn er 11 mascottes geweest voor de Europese Kampioenschappen voetbal:

  Mascotte EK 1980Mascotte EK 1980

  Land: Italië

  Naam: Pinocchio

  Omschrijving: Gebaseerd op het karakter van het gelijknamige kinderverhaal. Pinocchio is een kleine houten jongen met een lange neus in de kleuren van de Italiaanse vlag en een witte hoed dat symbool staat voor Europa 80.

  Mascotte EK 1984Mascotte EK 1984

  Land: Frankrijk

  Naam: Péno

  Omschrijving: Een witte cockerel, een traditioneel Frans symbool, gekleed in een Frans-kleurige voetbalstrip, inclusief voetbalschoenen en witte sokken.

  Mascotte EK 1988Mascotte EK 1988

  Land: West-Duitsland

  Naam: Berni

  Omschrijving: Een getekende Duits grijs konijn met een mensenlichaam. Berni droeg een outfit in de kleuren van de Duitse vlag met zwarte voetbalshirt met UEFA voorop, een rode voetbalbroek en gele sokken. Berni had een wit hoofd en witte armbanden. 

  Mascotte EK 1992Mascotte EK 1992

  Land: Zweden

  Naam: Rabbit

  Omschrijving: De Zweedse mascotte was wederom een konijn in de nationale kleuren. Rabbit controleerde op de afbeeldingen een voetbal, evenals de mascottes van voorgaande edities.

  Mascotte EK 1996Mascotte EK 1996

  Land: Engeland

  Naam: Goaliath

  Omschrijving: Goaliath was ontworpen in dezelfde stijl als de mascotte van het WK 1966. Goaliath was een leeuw, die ook op het shirt van het Engelse elftal stond. De mascotte had kleding van het Engelse voetbal aan en droeg een voetbal onder zijn rechterarm.

  Mascotte EK 2000Mascotte EK 2000

  Land: Nederland/België

  Naam: Benelucky

  Omschrijving: Benelucky is een leeuw met een duivelsstaart en menselijke handen. De leeuw is afkomstig van het Nederlandse symbool en de duivelsstaart is afkomstig van de naam de Rode Duivels voor het Belgische nationale elftal. De naam Benelucky bestaat uit de eerste letters van België en Nederland. Lucky staat voor 'good luck'. De mascotte droeg voetbalschoenen en had een voetbal onder zijn linkerarm. De manen van de leeuw bestonden uit de kleuren van zowel de Nederlandse als de Belgische vlag.

  Mascotte EK 2004Mascotte EK 2004

  Land: Portugal

  Naam: Kinas

  Omschrijving: Kinas is een getekende versie van een jongen, gekleed in Portugese kleding. De naam van de mascotte is afkomstig van 'Bandeira das Quinas', de naam van de Portugese vlag.

  Mascotte EK 2008Mascotte EK 2008

  Land: Oostenrijk/Zwitserland

  Naam: Trix en Flix

  Omschrijving: Deze tweeling staat voor de twee organiserende landen. De mascottes waren twee kinderen, gekleed in de voetbalkleding met de kleuren van de nationale vlaggen van beide landen.

  Mascotte EK 2012Mascotte EK 2012

  Land: Polen/Oekraïne

  Naam: Slavek en Vlavko

  Omschrijving: Ook deze tweeling is ontworpen door Rainbow Productions en Warner Bros. Wederom staan beide mascottes voor beide organiserende landen, waarbij elke mascotte een land vertegenwoordigd. 

  Mascotte EK 2016Mascotte EK 2016

  Land: Frankrijk

  Naam: Super Victor

  Omschrijving: Super Victor is een kind in de kleuren van het Franse elftal. Hij draagt een rode cape en kleding in de Franse kleuren. De cape, de schoenen en de bal staan voor de superkrachten van het kind.

  Mascotte EK 2021Mascotte EK 2021

  Land: heel Europa

  Naam: Skillzy

  Omschrijving: Freestyler Skillzy is geïnspireerd door freestyling, straat- en pannavoetbal. Skillzy werd gepresenteerd in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, en bijgestaan door twee van 's werelds vooraanstaande freestylers Tobias Becs en Liv Cooke.

  Veel gestelde vragen (FAQ) over de mascotte

  Hoe heet de officiële EK 2024 mascotte?

  De officiële EK 2024 mascotte heet Skillzy, en is geïnspireerd door freestyling, straat- en pannavoetbal.

  Wat is de EK 2024 mascotte?

  De EK 2024 mascotte is een freestyler, straatvoetballer en pannavoetballer. De mascotte kan zelf erg veel trucjes.

  Wanneer is de EK 2024 mascotte onthuld?

  De EK 2024 mascotte is onthuld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, tijdens de wedstrijd Nederland - Duitsland.

  Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 19-05-2023 | Auteur:

  Reageren


  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  De EK 2024 mascotte en de betekenis achter het ontwerp. Alles over de EK mascotte, zoals de naam, foto's, karakter en kenmerken. Ontdek alle EK mascottes.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Voetbal bij Ziggo Sport