EK 2024 mascotte - ontmoet de officiële EK mascotte

Ontmoet de officiële mascotte van het EK 2024. In dit artikel lees je alles over de mascotte en de betekenis achter het ontwerp, het keuzeproces en de naam van de mascotte. Ontdek de geschiedenis van alle EK mascottes en kom alles te weten over deze nieuwe en unieke toevoeging aan het EURO-toernooi. Wat is het karakter en wat zijn de kenmerken van deze mascotte?

De officiële mascotte van het EK voetbal in Duitsland is onthuld. Het gezicht van het aankomende voetbaltoernooi is een beer met de naam Albärt. Deze beer is het volgende dier als mascotte, na Péno (haan), Berni (konijn), Rabbit (konijn), Goaliath (leeuw) en Benelucky (leeuw).

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De mascotte is een eerbetoon aan de schattige teddybeer, die iedereen uit zijn/haar kinderjaren kent. De teddybeer is naar verluidt in Duitsland ontstaan, begin vorige eeuw.

  EK 2024 mascotte
  EK 2024 mascotte

  De EURO 2024 mascotte is gemaakt in samenwerking met entertainmentbedrijven Fanatics en Toikido.

  Naam van de EK mascotte is Albärt

  De naam van de EK mascotte is Albärt. Voetbalfans is gevraagd om op UEFA.com hun stem uit te brengen op de shortlist van vier namen [ref]:

  • Albärt: een kleine beer met grote ideeën. Het perfecte maatje voor elke voetbalfan.
  • Bärnardo: een beer gemaakt voor het wereldtoneel en is klaar voor de spelletjesdag.
  • Bärnheart: enthousiast en klaar om de voetbalgemeenschap van de wereld in het hart van Europa te verenigen.
  • Herzi von Bär: een kleine beer die één en al hart heeft en leeft voor de liefde voor het spel.

  De Duitse vertaling van 'beer' is 'bär', wat ook in alle namen terugkomt.

  Albärt won met 32% van de stemmen:

  • Albärt: 32%
  • Bärnardo: 29%
  • Bärnheart: 22%
  • Herzi von Bär: 17%
  De naam voor de EK 2024 mascotte is Albärt
  De naam voor de EK 2024 mascotte is Albärt

  Bekendmaking van de EK 2024 mascotte tijdens Duitsland – Colombia

  De mascotte van het EK 2024 is bekendgemaakt tijdens de oefeninterland tussen Duitsland en Colombia. Deze wedstrijd werd gespeeld op 20 juni 2023 in Gelsenkirchen. [ref]

  's Ochtends op de dag van de wedstrijd bracht de mascotte een bezoek aan been basisschool in de Duitse stad. Met dit idee wil men benadrukken om kinderen te inspireren om actief te worden en hun liefde voor voetbal aan te moedigen.

  Schoolkinderen op een basisschool in Gelsenkirchen ontmoeten de EK 2024 mascotte
  Schoolkinderen op een basisschool in Gelsenkirchen ontmoeten de EK 2024 mascotte

  Mascotte inspireert kinderen om actief te worden #MakeMoves

  De mascotte gaat door heel Europa reizen en scholen bezoeken. Daarbij worden leerlingen uitgedaagd om hun activiteiten en vaardigheden te gebruiken om de mascotte via motion capture-technologie tot leven te laten wekken in animaties.

  De boodschap van mascotte Albärt aan kinderen heeft als basis de termen beweging, speelsheid en teamgeest. Volgens de UEFA kan je niet vroeg genoeg beginnen met het inspireren van jonge kinderen om actief te bewegen en zelfvertrouwen op te bouwen.

  De campagne van de Europese voetbalbond heeft de hashtag #MakeMoves geïntroduceerd om kinderen actief te krijgen. Op social media zal de EK mascotte educatieve video's publiceren over training, voeding en welzijn. In het Duits zal de hashtag #BewegtEuch gebruikt worden. [ref]

  Foto's van de EK 2024 mascotte

  Foto van de EK mascotte 2024
  Foto van de EK mascotte 2024
  De EK mascotte poseert voor het logo
  De EK mascotte poseert voor het logo
  Voetballen op straat met de EK 2024 mascotte
  Voetballen op straat met de EK 2024 mascotte
  EK mascotte voetbalt met kinderen op straat
  EK mascotte voetbalt met kinderen op straat
  EK 2024 mascotte in een groepsfoto met kinderen
  EK 2024 mascotte in een groepsfoto met kinderen
  De mascotte van het EK 2024 geeft voorlichting in een gymlokaal
  De mascotte van het EK 2024 geeft voorlichting in een gymlokaal

  Alle mascottes van alle EK´s

  Alle EK mascottes vanaf 1980 zijn onderdeel van het thema. Mascottes zijn een essentieel element van grote voetbaltoernooien over de hele wereld. Sinds 1980 zijn er mascottes op de Europees Kampioenschappen. Welke mascottes waren er bij de geschiedenis van het Europese Kampioenschappen voetbal?

  De eerste mascotte was Pinocchio, voor het EK 1980 in Italië. Sinds toen heeft elk toernooi een eigen mascotte. Het EK 2008 en het EK 2012 hadden beide 2 mascottes. De mascottes zijn over het algemeen kinderen, getekend als een cartoon. Ook worden er bij de mascottes vaak andere merchandise gepromoot.

  Vanaf 1980 zijn er 11 mascottes geweest voor de Europese Kampioenschappen voetbal:

  Mascotte EK 1980Mascotte EK 1980

  Land: Italië

  Naam: Pinocchio

  Omschrijving: Gebaseerd op het karakter van het gelijknamige kinderverhaal. Pinocchio is een kleine houten jongen met een lange neus in de kleuren van de Italiaanse vlag en een witte hoed dat symbool staat voor Europa 80.

  Mascotte EK 1984Mascotte EK 1984

  Land: Frankrijk

  Naam: Péno

  Omschrijving: Een witte cockerel, een traditioneel Frans symbool, gekleed in een Frans-kleurige voetbalstrip, inclusief voetbalschoenen en witte sokken.

  Mascotte EK 1988Mascotte EK 1988

  Land: West-Duitsland

  Naam: Berni

  Omschrijving: Een getekende Duits grijs konijn met een mensenlichaam. Berni droeg een outfit in de kleuren van de Duitse vlag met zwarte voetbalshirt met UEFA voorop, een rode voetbalbroek en gele sokken. Berni had een wit hoofd en witte armbanden. 

  Mascotte EK 1992Mascotte EK 1992

  Land: Zweden

  Naam: Rabbit

  Omschrijving: De Zweedse mascotte was wederom een konijn in de nationale kleuren. Rabbit controleerde op de afbeeldingen een voetbal, evenals de mascottes van voorgaande edities.

  Mascotte EK 1996Mascotte EK 1996

  Land: Engeland

  Naam: Goaliath

  Omschrijving: Goaliath was ontworpen in dezelfde stijl als de mascotte van het WK 1966. Goaliath was een leeuw, die ook op het shirt van het Engelse elftal stond. De mascotte had kleding van het Engelse voetbal aan en droeg een voetbal onder zijn rechterarm.

  Mascotte EK 2000Mascotte EK 2000

  Land: Nederland/België

  Naam: Benelucky

  Omschrijving: Benelucky is een leeuw met een duivelsstaart en menselijke handen. De leeuw is afkomstig van het Nederlandse symbool en de duivelsstaart is afkomstig van de naam de Rode Duivels voor het Belgische nationale elftal. De naam Benelucky bestaat uit de eerste letters van België en Nederland. Lucky staat voor 'good luck'. De mascotte droeg voetbalschoenen en had een voetbal onder zijn linkerarm. De manen van de leeuw bestonden uit de kleuren van zowel de Nederlandse als de Belgische vlag.

  Mascotte EK 2004Mascotte EK 2004

  Land: Portugal

  Naam: Kinas

  Omschrijving: Kinas is een getekende versie van een jongen, gekleed in Portugese kleding. De naam van de mascotte is afkomstig van 'Bandeira das Quinas', de naam van de Portugese vlag.

  Mascotte EK 2008Mascotte EK 2008

  Land: Oostenrijk/Zwitserland

  Naam: Trix en Flix

  Omschrijving: Deze tweeling staat voor de twee organiserende landen. De mascottes waren twee kinderen, gekleed in de voetbalkleding met de kleuren van de nationale vlaggen van beide landen.

  Mascotte EK 2012Mascotte EK 2012

  Land: Polen/Oekraïne

  Naam: Slavek en Vlavko

  Omschrijving: Ook deze tweeling is ontworpen door Rainbow Productions en Warner Bros. Wederom staan beide mascottes voor beide organiserende landen, waarbij elke mascotte een land vertegenwoordigd. 

  Mascotte EK 2016Mascotte EK 2016

  Land: Frankrijk

  Naam: Super Victor

  Omschrijving: Super Victor is een kind in de kleuren van het Franse elftal. Hij draagt een rode cape en kleding in de Franse kleuren. De cape, de schoenen en de bal staan voor de superkrachten van het kind.

  Mascotte EK 2021Mascotte EK 2020

  Land: heel Europa

  Naam: Skillzy

  Omschrijving: Freestyler Skillzy is geïnspireerd door freestyling, straat- en pannavoetbal. Skillzy werd gepresenteerd in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, en bijgestaan door twee van 's werelds vooraanstaande freestylers Tobias Becs en Liv Cooke.

  Mascotte EK 2024Mascotte EK 2024

  Land: Duitsland

  Naam: Albärt

  Omschrijving: Albärt is een schattige teddybeer die kinderen in heel Europa moet inspireren om actief te worden en van voetbal te houden. Deze mascotte heeft een educatief karakter.

  Veel gestelde vragen (FAQ) over de mascotte

  Wat is de naam van de EK 2024 mascotte?

  De naam van de EK 2024 mascotte is Albärt.

  Wat is de EK 2024 mascotte?

  De EK 2024 mascotte is een teddybeer.

  Wanneer is de EK 2024 mascotte onthuld?

  De EK 2024 mascotte is onthuld op 20 juni 2023 tijdens de oefenwedstrijd Duitsland - Colombia.

  Referenties

  [verbergen]
   Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

   Reageren


   1 reacties op 'EK 2024 mascotte - ontmoet de officiële EK mascotte'

   Netty

   Ik heb de mascotte Albart nog nooit gezien bij een wedstrijd. Waar is hij?? En wat doet hij? Ik let steeds goed op maar kan hem niet vinden... Dat vind ik jammer.

   Geplaatst op 06-07-2024 om 16:55

   Meer reacties tonen


   Delen

   Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!   De EK 2024 mascotte en de betekenis achter het ontwerp. Alles over de EK mascotte, zoals de naam, foto's, karakter en kenmerken. Ontdek alle EK mascottes.


   Over de auteur

   Patrick (auteur en webmaster)

   Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

   Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.