EK 2024 kwalificatie play-offs - schema, teams en uitleg

De EK 2024 kwalificatie play-offs zijn een spannend onderdeel van de kwalificatierondes voor het EK voetbal. Alles over de play-offs voor het Europees Kampioenschap in Duitsland, inclusief speelschema, deelnemende teams en uitleg over de opzet vind je hier. Lees welke teams zich via de play-offwedstrijden kunnen kwalificeren voor het toernooi.

Deze play-offs bieden teams die net niet genoeg punten hebben verzameld in de reguliere kwalificatiewedstrijden nog een kans om zich te kwalificeren voor het toernooi. De kwalificatie play-offs worden gespeeld tussen de poulewinnaars van elke league van de Nations League.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Uit de reguliere kwalificatiewedstrijden zullen 20 landen zich kwalificeren, terwijl uit de Nations League uiteindelijk 3 landen zich via de play-off wedstrijden zullen kwalificeren voor het EK voetbal.

  Aan de play-off zullen maar liefst 12 landen vanuit de Nations League deelnemen, namelijk de 4 groepswinnaars van elk van de 3 leagues A, B en C. Per league zal 1 land zich kwalificeren voor het EK voetbal. Dit betekent dat elke league eigen play-off wedstrijden heeft, waaruit een winnaar voortkomt.

  Winnaars van de play-offs

  De winnaars van deze wedstrijden plaatsen zich rechtstreeks voor het Europees Kampioenschap in 2024.

  Dit zijn de winnaars van de play-offs:

  Winnaars
  League A: Polen Polen
  League B: Oekraïne Oekraïne
  League C: Georgië Georgië

  Speelschema EK play-offs

  Het speelschema van de EK play-offs bestaat uit twee halve finales en een finale. De wedstrijden staan gepland in maart 2024.

  Play-offs pad A

  do 21 mrt 20:45 Play Offs A  
  Polen Polen 5-1 Estland Estland
   
  do 21 mrt 20:45 Play Offs A  
  Wales Wales 4-1 Finland Finland
   
  di 26 mrt 20:45 Play Offs A  
  Wales Wales 0-0 Polen Polen
   

  Polen wint de finale via de penaltyserie en plaatst zich voor het EK 2024.

  Play-offs pad B

  do 21 mrt 20:45 Play Offs B  
  Israël Israël 1-4 IJsland IJsland
   
  do 21 mrt 20:45 Play Offs B  
  Bosnië Herz. Bosnië Herz. 1-2 Oekraïne Oekraïne
   
  di 26 mrt 20:45 Play Offs B  
  Oekraïne Oekraïne 2-1 IJsland IJsland
   

  Oekraïne wint de finale en plaatst zich voor het EK 2024.

  Play-offs pad C

  do 21 mrt 18:00 Play Offs C  
  Georgië Georgië 2-0 Luxemburg Luxemburg
   
  do 21 mrt 20:45 Play Offs C  
  Griekenland Griekenland 5-0 Kazachstan Kazachstan
   
  di 26 mrt 18:00 Play Offs C  
  Georgië Georgië 0-0 Griekenland Griekenland
   

  Georgië wint de finale via de penaltyserie en plaatst zich voor het EK 2024.

  EK play-offs deelnemers

  Op basis van de overall ranking van de UNL wordt bepaald wie tegen wie speelt. Dit zijn de deelnemers van de EK play-offs:

  • Bosnië-Herz.
  • Estland
  • Finland
  • Georgië
  • Griekenland
  • IJsland
  • Israël
  • Kazachstan
  • Luxemburg
  • Polen
  • Oekraïne
  • Wales

  De nummer 1 speelt tegen de nummer 4, en de nummer 2 tegen de nummer 3 van het pad.

  In tegenstelling tot voorgaande edities nemen teams uit League D in eerste instantie geen deel aan deze play-offwedstrijden.

  Speelschema van de play-offs voor het EK 2024
  Speelschema van de play-offs voor het EK 2024

  Loting EK 2024 play-offs

  De loting bepaald de samenstelling van de play-off wedstrijden per League, dus welke landen elkaar treffen in de halve finales. Ook bepaald de play-offs loting wie gastland voor de wedstrijden van elke League is.

  De loting voor de play-offwedstrijden was op donderdag 23 november 2023 om 12:00 uur in Nyon, Zwitserland. Toen is bepaald welke landen gaan strijden om de laatste 4 kwalificatieplaatsen voor het eindtoernooi.

  Hoe worden de halve finales bepaald?

  De halve finales van elke League bestaan uit één knock-out wedstrijd. In elke van de Leagues A, B en C worden de teams gerangschikt van 1 naar 4, op basis van hun overall Nations League ranking.

  De halve finales per League zijn als volgt:

  • Team 1 - Team 4
  • Team 2 - Team 3

  Wat als landen zich al rechtstreeks geplaatst hebben?

  Wanneer een land reeds is gekwalificeerd voor het EK 2024 via de kwalificatieronden, dan plaatst het eerstvolgende hoogst genoteerde land uit de betreffende League zich voor de play-offs. Als een League geen vier teams heeft om tegen elkaar te spelen, dan worden deze plaatsen opgevuld door teams van een andere League, op basis van de overall ranking.

  Groepswinnaars zijn van zichzelf geplaatst voor de play-off wedstrijden van hun League, en kunnen daarom niet in een play-off groep van een hogere League geplaatst worden. Deze plaatsen worden opgevuld door landen uit een lagere League.

  Als 9 van de 12 landen uit League A zich bijvoorbeeld rechtstreeks hebben gekwalificeerd, dan wordt deze plaats opgevuld door het eerstvolgende land uit League B. De 4 hoogst genoteerde landen uit League B die zich niet rechtstreeks hebben geplaatst, spelen namelijk play-off wedstrijden vanuit hun eigen League.

  Uiteindelijk blijft er 1 land per League (A, B en C) over die zich rechtstreeks plaatst voor het EK 2024 via de play-offs.

  Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 27-03-2024 | Auteur:

  Reageren


  2 reacties op 'EK 2024 kwalificatie play-offs - schema, teams en uitleg'

  Ohio vincent

  Kazachstan en luxemburg gaan gescheidenis schrijven!!!!

  Geplaatst op 03-12-2023 om 17:50
  Sjamie Swart

  Hiervoor moet je hogere wiskunde hebben gestudeerd!

  Geplaatst op 30-11-2023 om 22:26

  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Via de EK 2024 kwalificatie play-offs plaatsen zich drie teams. Alles over de teams, speelschema en uitleg over de opzet van de play-offs van het EK.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Gratis e-Boekhouden.nl