EK 2024 beker - ontwerp, betekenis en geschiedenis

Beker van het EK voetbal
Beker van het EK voetbal

De EK 2024 beker heeft de naam 'Henri Delaunay-cup'. Hier lees je alles over de trofee van het EK voetbal, zoals het ontwerp, de betekenis en de geschiedenis van deze prestigieuze prijs.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De beker heet de Henri Delaunay-cup en is ter ere van deze bekende Fransman. Hij heeft in 1927 het idee van een Europees Kampioenschap voetbal bedacht.

  De beker is niet van goud, maar van zilver, en heeft een waarde van ongeveer €15.000.

  De originele EK beker blijft in het bezit van de UEFA. Deze trofee wordt gebruikt voor diverse ceremonies en presentaties, zoals tijdens de finale en andere evenementen. Een evengrote replica wordt uitgegeven aan de winnaar van het Europees Kampioenschap.

  Als een land het toernooi drie maal achter elkaar wint of in totaal vijf maal, wordt men beloond met een speciaal teken van herkenning. De teller begint voor het betreffende land weer bij nul.

  Naast de EK-beker ontvangt het winnende land 40 gouden medailles. De verliezend finalist krijgt 40 zilveren medailles voor spelers en staf.

  Elk deelnemend land ontvangt een gedenkplaat en de halve finalisten en finalisten krijgen een speciale plaquette.

  Beker EK voetbal

  In de periode 1924-1928 was hij lid van de FIFA. In die periode bedacht hij, samen met Jules Rimet, ook het Wereld Kampioenschap voetbal, dat voor het eerst in 1930 gehouden zou worden. Ook was Henri Delaunay de eerste secretaris-generaal van de UEFA.

  Henri Delaunay
  Henri Delaunay

  Alhoewel Henri Delaunay het Europees Kampioenschap voetbal al in 1927 bedacht, werd het eerste EK pas in 1960 gehouden. De bokaal van het toernooi werd desondanks toch vernoemd naar Henri Delaunay als bedenker van het Europees Kampioenschap voetbal. De heer Delaunay leefde van 1883 tot 1955 en was eerst profvoetballer en daarna scheidsrechter.

  EK bokaal gestolen?

  In tegenstelling tot de wereldbeker, is de Coupe Henri Delaunay nooit gestolen. De trofee van het Wereld Kampioenschap voetbal is vernoemd naar medebedenker Jules Rimet.

  Veel gestelde vragen (FAQ) over de beker

  Hoe heet de officiële beker van het EK 2024?

  De Henri Delaunay-cup is de naam van de officiële beker van het EK 2024.

  Hoeveel kost de EK 2024 beker?

  De EK 2024 beker kost ongeveer €15.000.

  Is de EK beker van goud of van zilver?

  De EK beker is van zilver en niet van goud.

  Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Reageren


  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  De EK 2024 beker heet de 'Henri Delaunay-cup'. Lees alles over de trofee van het EK, zoals het ontwerp, de betekenis en de geschiedenis van deze EK beker.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Amazon