Gelijke stand in de groepsfase van het EK 2024

Wat zijn de regels bij een gelijke stand in de groepsfase van het EK 2024? Wie gaat er door bij een gelijke stand in de poule? Welke criteria heeft de UEFA opgesteld om de ranglijst te bepalen in geval van een gelijk aantal punten in de groep?

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Allereerst wordt de ranglijst gerangschikt naar het aantal behaalde punten. Elke wedstrijd levert de volgende punten op:

  • Overwinning: 3 punten
  • Gelijkspel: 1 punt
  • Verlies: 0 punten

  Bekijk de stand in de groepen. Vervolgens wordt er gekeken naar de onderlinge resultaten van de betreffende teams.

  Regels bij een gelijke stand in de groepsfase van het EK 2024

  Wat zijn de regels bij een gelijke stand in de groepsfase van het EK 2024? Is het onderling resultaat of het doelsaldo leidend? In Artikel 20 van de toernooivoorwaarden staat het volgende. [ref]

  Als twee of meer teams in dezelfde groep gelijk staan op basis van het aantal punten, wordt de ranglijst bepaald op basis van de volgende regels bij een gelijke stand in de groep van het EK 2024.

  1. Hoogste aantal punten in de wedstrijden tussen de betreffende teams;
  2. Hoogste doelsaldo in de wedstrijden tussen de betreffende teams;
  3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten in de wedstrijden tussen de betreffende teams.

  Als, na toepassing van voorgaande regels, teams toch nog gelijk staan, dan worden dezelfde regels nogmaals toegepast, maar dan alleen voor de overgebleven teams. Dit is het geval als er in eerste instantie bijvoorbeeld drie of vier teams gelijk stonden, en na alle onderlinge resultaten nu nog maar twee. Mocht er dan nog geen uitkomst zijn, dan gelden de volgende regels voor een gelijke stand in de groep.

  1. Hoogste doelsaldo in alle groepswedstrijden;
  2. Hoogste aantal gescoorde doelpunten in alle groepswedstrijden;
  3. Laagste disciplinaire punten (gele en rode kaarten);
  4. Hoogste positie op de overall ranking van de kwalificatiereeks. Als Duitsland (als gastland automatisch gekwalificeerd) betrokken is in deze vergelijking, dan bepaald loting.

  Als twee teams met hetzelfde aantal punten en hetzelfde aantal doelpunten gescoord en geïncasseerd hun laatste groepswedstrijd tegen elkaar spelen, en ook na de reguliere speeltijd nog gelijk staan, dan wordt de stand in de groep beslist door het nemen van penalty's. Als meer dan twee teams hetzelfde aantal punten hebben na afloop van de groepsfase, dan worden bovenstaande regels bij een gelijke stand toegepast.

  Regels bij een gelijke stand in de knock-out fase van het EK 2024

  Wat zijn de regels bij een gelijke stand in de knock-out fase van het EK 2024?

  Als de stand na de reguliere speeltijd in de knock-out fase van het EK 2024 gelijk is, wordt er twee maal 15 minuten extra tijd toegevoegd. Daarna worden penalty's genomen om de winnaar te bepalen.

  • 2 maal 15 minuten verlenging
  • Penalty's

  Tussen de reguliere speeltijd en de verlenging wordt een pauze van 5 minuten gehouden. De spelers blijven dan op het veld.

  Decor van het podium van EURO 2024 in Duitsland
  Decor van het podium van EURO 2024 in Duitsland

  Referenties

  [verbergen]
   Datum gepubliceerd: 26-05-2022 | Datum bijgewerkt: 23-05-2024 | Auteur:

   Reageren


   Meer reacties tonen


   Delen

   Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!   Wie gaat door bij een gelijke stand op het EK 2024? Geldt onderlinge resultaat of doelsaldo bij gelijke punten? Regels bij een gelijke stand in de groep.


   Over de auteur

   Patrick (auteur en webmaster)

   Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

   Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

   Voetbal bij Ziggo Sport