EK 2024 scheidsrechters, grensrechters en VAR's

De EK 2024 scheidsrechters, assistenten en VAR's leiden de voetbalwedstrijden op het EK voetbal in Duitsland. Tijdens het EK voetbal is het belangrijk dat alle wedstrijden eerlijk verlopen, en daarvoor zijn de scheidsrechters verantwoordelijk. Maar wie zijn deze scheidsrechters eigenlijk, en wat is hun achtergrond?

In dit artikel lees je alles over de scheidsrechters die tijdens het EK in 2024 in Duitsland actief zijn, en ontdek je wie er verantwoordelijk zijn voor een eerlijk verloop van de wedstrijden. Leer meer over de selectieprocedure voor scheidsrechters en welke criteria er gehanteerd worden. Ook lees je over de ervaringen en prestaties van de scheidsrechters, en welke uitdagingen zij tijdens het toernooi kunnen verwachten. Benieuwd naar welke Nederlandse scheidsrechters en VAR's aanwezig zullen zijn op EURO 2024? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Selectieprocedure van de EK scheidsrechters

  Scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, vierde officials en VAR's voor het EK in Duitsland worden per wedstrijd aangewezen door de UEFA. De leidsmannen zullen worden geselecteerd van de internationale lijst en mogen geen wedstrijden leiden uit de groep van hun eigen land.

  Elke wedstrijd zal er een reserve scheidsrechter aanwezig zijn. Indien een scheids of vlagger het duel niet kan fluiten/vlaggen, wordt hij vervangen door de vierde official.

  Nederlandse scheidsrechters op het EK

  Op de vorige lijst met EK scheidsrechters stonden 4 Nederlanders, namelijk

  • Danny Makkelie,
  • Jan de Vries,
  • Hessel Steegstra en
  • Paulus van Boekel.

  Vrouwelijke scheidsrechters op het EK in Duitsland

  Voor de tweede keer in de historie van het EK voetbal zijn vrouwelijke arbiters geselecteerd om de wedstrijden te leiden.

  Stéphanie Frappart (Frankrijk), Salima Mukansanga (Rwanda) en Yoshimi Yamashita (Japan) waren de vrouwelijke scheidsrechters op het vorige EK. Zij werden bijgestaan door assistenten Neuza Back (Brazilië), Karen Díaz Medina (Mexico) en Kathryn Nesbitt (VS).

  Jaren geleden begon de FIFA met het laten leiden van officiële mannenwedstrijden door vrouwen. In 2024 is het niveau hoog en constant genoeg om deel te mogen nemen aan het hoogst haalbare in de voetbalwereld.

  VAR op het EK in Duitsland

  Een team van 24 videoscheidsrechters zullen in Duitsland aanwezig zijn om de mensen op het veld bij te staan met technische support.

  Op het toernooi zullen ook VAR's aanwezig zijn. De videoscheidsrechter maakte in 2016 zijn debuut op het EK voetbal.

  Ten tijde van het vorige EK hadden alleen Europa en Zuid-Amerika een VAR, maar nu zijn ook VAR's aanwezig uit Azië, Afrika en Noord-Amerika.

  Vergoedingen voor scheidsrechters op het EK 2024

  Uiteraard krijgen de scheidsrechters op het EK 2024 forse vergoedingen per wedstrijd. De scheidsrechter verdient het meest en ook de VAR verdient meer dan de grensrechters en de vierde official.

  Functie Groepswedstrijd Knock-out fase Totale uitbetaling
  Scheidsrechter € 5.000 € 10.000 € 300.000
  Assistent € 2.500 € 5.000 € 150.000
  Vierde official € 2.500 € 5.000 € 150.000
  VAR € 3.000 € 5.000 € 175.000

  Training, cursussen en gezondheid van de scheidsrechters

  De scheidsrechters worden door de UEFA geselecteerd en moeten speciale trainingen en cursussen volgen in de maanden voor de aftrap. De eerste seminars beginnen al in de zomer.

  Tijdens deze bijeenkomsten worden video's bekeken en geanalyseerd. Ook worden wedstrijdsituaties besproken en nagebootst.

  Er worden op maat gemaakte individuele programma's afgewerkt met betrekking tot gezondheid en fitheid. De gezondheid, psychische gesteldheid en technische bekwaamheid van elke scheids wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

  Scheidsrechter voor de finale van het EK

  De finale is voor elke scheidsrechter de kroon op het werk. Elke leidsman droomt er van om eens in zijn leven de eindstrijd te mogen fluiten.

  Een goede prestatie van het thuisland staat het bereiken van de finale voor een scheidsrechter in de weg. Het is zelfs zo dat de kansen op het fluiten van een EK-finale kleiner wordt, naarmate een land van hetzelfde continent het ver schopt.

  Lijst met scheidsrechters voor het EK 2024

  De definitieve lijst met scheidsrechters voor het EK 2024 is nog niet vrijgegeven door de UEFA.

  Datum gepubliceerd: 20-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Reageren


  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Wie zijn de EK 2024 scheidsrechters? Alles over de scheidsrechters en VAR's tijdens het EK voetbal. Lees welke Nederlandse scheidsrechters zullen fluiten.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  KPN