De hoogste scores in de geschiedenis van het EK voetbal

Met het EK 2024 voor de deur, kijken we terug op de wedstrijden met de meeste doelpunten in de geschiedenis van het EK voetbal. Sommige van deze wedstrijden blijven onvergetelijk door het aantal doelpunten en de spanning die ze brachten.

In dit artikel verkennen we de vijf hoogste scores ooit behaald op het EK. Van de eerste toernooien tot recente overwinningen, deze wedstrijden laten zien wat er mogelijk is wanneer teams alles geven op het veld.

Hoogste Scores op het EK Voetbal

Joegoslavië 5-4 Frankrijk – 6 juli 1960

In de allereerste wedstrijd van het EK voetbal, gehouden in 1960 in Frankrijk, werden negen doelpunten gescoord. Joegoslavië en Frankrijk zorgden voor een spectaculaire openingswedstrijd die eindigde in een 5-4 overwinning voor Joegoslavië.

• Franse aanvallen brachten ze op een 4-2 voorsprong.
  • Joegoslavische comeback in de laatste minuten van de wedstrijd.

Ondanks het verlies in de finale tegen de Sovjet-Unie, blijft deze wedstrijd een van de meest memorabele in de geschiedenis van het toernooi.

Spanje 5-3 Kroatië (Verlenging) – 28 juni 2021

Bij het uitgestelde EK 2020 zorgde de wedstrijd tussen Spanje en Kroatië in de achtste finales voor acht doelpunten en een spannende verlenging. Spanje won uiteindelijk met 5-3.

• Eigen doelpunt van Pedri gaf Kroatië een vroege voorsprong.
  • Snelle comeback van Spanje met drie doelpunten, gevolgd door een dramatische verlenging.

Spanje toonde veerkracht en creativiteit, wat hen uiteindelijk de overwinning opleverde.

Spanje 4-3 Joegoslavië – 21 juni 2000

Tijdens de groepsfase van het EK 2000 won Spanje een bloedstollende wedstrijd tegen Joegoslavië met 4-3. Dit duel was gevuld met wendingen en beslissingen in de laatste minuten.

• Spanje scoorde twee keer in de blessuretijd om de overwinning veilig te stellen.
  • Pep Guardiola's lange pass leidde tot het winnende doelpunt van Alfonso.

Deze wedstrijd markeerde een van de meest dramatische comebacks in de geschiedenis van het toernooi.

Nederland 6-1 Joegoslavië – 25 juni 2000

Op het EK 2000 leverden de Nederlandse leeuwen een geweldige prestatie door Joegoslavië met 6-1 te verslaan in de kwartfinale. Het was een van de meest eenzijdige wedstrijden in de geschiedenis van het toernooi.

• Patrick Kluivert scoorde een hattrick.
  • Marc Overmars voegde twee doelpunten toe aan de score.

Nederlandse fans herinneren zich deze wedstrijd als een hoogtepunt in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Frankrijk 5-2 IJsland – 3 juli 2016

In de kwartfinale van het EK 2016 won Frankrijk overtuigend van IJsland met 5-2. Deze wedstrijd was een ware demonstratie van het Franse aanvallende vermogen.

• Olivier Giroud en Antoine Griezmann zorgden voor de doelpuntenexplosie.
  • IJsland scoorde twee keer maar kon niet op tegen het Franse geweld.

Frankrijk ging door naar de halve finales, waar ze Duitsland versloegen om de finale te bereiken.

Statistieken en records van het EK Voetbal

Het EK voetbal heeft door de jaren heen enkele indrukwekkende statistieken en records voortgebracht. Hier zijn enkele opmerkelijke feiten:

• Meeste doelpunten in één wedstrijd: Joegoslavië 5-4 Frankrijk (1960) – negen doelpunten.
  • Meeste doelpunten in het toernooi: Spanje scoorde vijf doelpunten in twee opeenvolgende wedstrijden in 2021.
  • Meeste doelpunten tegen één tegenstander: Joegoslavië kreeg in twee wedstrijden tegen Nederland en Spanje tien doelpunten tegen (2000).

Deze records tonen aan hoe dynamisch en opwindend het EK voetbal kan zijn, waarbij teams soms de geschiedenisboeken herschrijven met hun prestaties.

Verwachtingen voor het EK 2024

Met het EK 2024 in zicht, zijn de verwachtingen hooggespannen. Zal er een nieuw record worden gevestigd voor de meeste doelpunten in een enkele wedstrijd? Kunnen teams zoals Nederland opnieuw schitteren op het grootste podium van Europa?

• Kan Nederland opnieuw records breken?
  • Zullen nieuwe sterren opstaan en oude records verbreken?

Voetbalfans kunnen niet wachten om te zien wat het EK 2024 zal brengen. De geschiedenis leert ons dat elk toernooi nieuwe kansen biedt voor opmerkelijke prestaties en onvergetelijke momenten.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 11-06-2024 18:21 | Bijgewerkt op: 11-06-2024 | Door: Patrick de Graaf

Reageren

Meer reacties tonen

Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Ontdek de wedstrijden met de meeste doelpunten in de geschiedenis van het EK voetbal. Van Joegoslavië's 5-4 zege tot Spanje's recente overwinningen.