Geschiedenis EK voetbal: grootste winnaars en kampioenen

Met het EK 2024 dat deze zomer in Duitsland plaatsvindt, is het tijd om terug te blikken op de landen die de meeste successen hebben behaald in de geschiedenis van het Europees Kampioenschap. Dit artikel biedt een diepgaande blik op de teams die de titel van Europees Kampioen het vaakst hebben gewonnen.

Spanje: Drievoudig EK Winnaar

Spanje is een van de meest succesvolle landen in de geschiedenis van het EK voetbal. Ze hebben de Henri Delaunay-trofee maar liefst drie keer in de wacht gesleept.

 1. 1964: Spanje won hun eerste EK in eigen land. Na overwinningen tegen Ierland, Hongarije en uiteindelijk de Sovjet-Unie in de finale, veroverden ze de Europese titel.
 2. 2008: Het Spaanse team, geleid door spelers als Fernando Torres, triomfeerde in Oostenrijk en Zwitserland. Ze versloegen Duitsland met 1-0 in de finale.
 3. 2012: Spanje werd de eerste ploeg ooit die het EK wist te winnen in twee opeenvolgende edities. Ze versloegen Italië met een overtuigende 4-0 in de finale.

Met hun verbluffende reeks overwinningen hebben ze zich gevestigd als een van de dominante krachten in het Europese voetbal.

Duitsland: Drie Europese Kampioenschappen

Gelijk aan Spanje, heeft Duitsland ook drie keer de titel van Europees Kampioen veroverd. Duitsland heeft een rijke historie in het EK, beginnend met hun overwinningen als West-Duitsland.

 1. 1972: West-Duitsland behaalde hun eerste titel in België, met de legendarische Gerd Müller die twee keer scoorde in de 3-0 overwinning tegen de Sovjet-Unie in de finale.
 2. 1980: Ze herhaalden hun succes in Italië door België met 2-1 te verslaan in de finale.
 3. 1996: Duitsland, nu verenigd, won hun derde titel in Engeland. Oliver Bierhoff scoorde het beslissende doelpunt in de finale tegen Tsjechië, wat de eerste gouden goal in een EK-finale markeerde.

Met hun sterke traditie en vele successen is Duitsland altijd een te duchten tegenstander op het EK.

Italië: Twee Tijdloze Overwinningen

Italië heeft twee keer de Europese titel gewonnen, met een periode van 53 jaar tussen hun eerste en tweede overwinning.

 1. 1968: Italië won hun eerste EK in Rome door Joegoslavië te verslaan in een replay, nadat de eerste wedstrijd in een gelijkspel eindigde.
 2. 2020: Onder leiding van Roberto Mancini wonnen ze hun tweede titel na een zinderende finale tegen Engeland, die eindigde in een overwinning na strafschoppen.

De lange tijd tussen hun overwinningen maakt hun recente succes nog opmerkelijker.

Frankrijk: Twee Triomfen in Eigen Stijl

Frankrijk heeft twee keer het EK gewonnen, beide keren op memorabele wijze.

 1. 1984: Met Michel Platini in topvorm won Frankrijk hun eerste EK in eigen land, door Spanje te verslaan in de finale.
 2. 2000: Na hun WK-winst in 1998, triomfeerde Frankrijk opnieuw op het EK in Nederland en België, waarbij ze Italië in de finale versloegen met een gouden goal van David Trezeguet.

Hun vermogen om in belangrijke momenten te schitteren heeft hen twee keer de trofee opgeleverd.

Enkele opmerkelijke winnaars

Hoewel Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk de meest succesvolle teams zijn, zijn er andere opmerkelijke winnaars die hun stempel op het EK hebben gedrukt:

 • Portugal (2016): Ondanks een trage start in de groepsfase, won Portugal hun eerste titel door Frankrijk in de finale te verslaan met een doelpunt van Eder in de verlenging.
 • Griekenland (2004): Als een van de grootste underdogs in de geschiedenis van het toernooi, won Griekenland het EK door gastland Portugal in de finale te verslaan.

Lijst met EK winnaars

Hier is de vertaling van de lijst met EK winnaars naar het Nederlands:

 • 1960 – Sovjet-Unie (4 teams)
 • 1964 – Spanje (4 teams)
 • 1968 – Italië (4 teams)
 • 1972 – West-Duitsland (4 teams)
 • 1976 – Tsjechoslowakije (4 teams)
 • 1980 – West-Duitsland (8 teams)
 • 1984 – Frankrijk (8 teams)
 • 1988 – Nederland (8 teams)
 • 1992 – Denemarken (8 teams)
 • 1996 – Duitsland (16 teams)
 • 2000 – Frankrijk (16 teams)
 • 2004 – Griekenland (16 teams)
 • 2008 – Spanje (16 teams)
 • 2012 – Spanje (16 teams)
 • 2016 – Portugal (24 teams)
 • 2020 – Italië (24 teams)

Conclusie

Het EK voetbal heeft een rijke geschiedenis van memorabele overwinningen en legendarische teams. Van Spanje's dominantie tot Duitsland's consistentie, en van Italië's wederopstanding tot Frankrijk's flair, elk kampioenschap heeft zijn eigen unieke verhalen. Met het EK 2024 in aantocht, kijken we uit naar welke nieuwe hoofdstukken aan deze rijke geschiedenis zullen worden toegevoegd.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 16-06-2024 07:09 | Bijgewerkt op: 16-06-2024 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


1 reacties op 'Geschiedenis EK voetbal: grootste winnaars en kampioenen'

normaalmens

helup ik zit in de kelder

Geplaatst op 19-06-2024 om 13:52

Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Ontdek de grootste winnaars van het EK Voetbal. Lees over de successen van Spanje, Duitsland, Italië en meer. Bereid je voor op EK 2024!


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.