Grootste overwinningen in de geschiedenis van het EK voetbal

Het Europees Kampioenschap (EK) voetbal is altijd een podium geweest voor spannende wedstrijden en spectaculaire doelpunten. Met het EK 2024 voor de deur, kijken we terug op enkele van de grootste overwinningen uit de geschiedenis van het toernooi.

Van de spectaculaire overwinning van Nederland op Joegoslavië tot de indrukwekkende prestaties van Spanje, deze wedstrijden blijven in het geheugen gegrift van voetbalfans wereldwijd. Laten we duiken in de statistieken en hoogtepunten van deze memorabele wedstrijden.

Nederland 6-1 Joegoslavië – 25 juni 2000

Tijdens het EK 2000, dat Nederland samen met België organiseerde, bereikte Nederland een indrukwekkende 6-1 overwinning op Joegoslavië. Dit duel vond plaats in de kwartfinales en werd gespeeld in een kolkend Rotterdam.

 • Patrick Kluivert was de ster van de wedstrijd, met een indrukwekkende hattrick.
 • Dennis Bergkamp en Edgar Davids zorgden voor sublieme assists.
 • De Oranje eindigden de eerste helft met een comfortabele 2-0 voorsprong.

In de tweede helft gaf Nederland een voetbalshow weg, waarbij Marc Overmars en een eigen doelpunt van Dejan Govedarica de score verhoogden. Hoewel Joegoslavië nog een troostdoelpunt maakte, was de overwinning van Nederland nooit in gevaar. Helaas verloor Nederland in de halve finales van Italië na een spannende strafschoppenserie.

Frankrijk 5-0 België – 16 juni 1984

Frankrijk schitterde op eigen bodem tijdens het EK 1984, vooral met hun 5-0 overwinning op België in de groepsfase. Deze wedstrijd was een showcase van het talent en de finesse van het Franse team.

 • Michel Platini, een legende in de maak, scoorde een hattrick.
 • Jean Tigana en Alain Giresse speelden een cruciale rol bij de opbouw van de aanvallen.

Met hun dominante spel en precieze passes gaven de Fransen België geen enkele kans. Platini's treffers en de bijdragen van Giresse en Fernandez zorgden voor een onvergetelijke wedstrijd. Frankrijk ging uiteindelijk door om het toernooi te winnen door Spanje in de finale te verslaan.

Denemarken 5-0 Joegoslavië – 16 juni 1984

Op dezelfde dag als de Franse triomf tegen België, boekte Denemarken een vergelijkbare overwinning tegen Joegoslavië. Deze wedstrijd benadrukte de kracht en vastberadenheid van het Deense team, dat later in het toernooi tot de halve finales zou reiken.

 • Frank Arnesen zette de toon met een vroege goal, geholpen door een fout van de Joegoslavische keeper.
 • Klaus Berggreen en Michael Laudrup speelden meesterlijk samen om de score te vergroten.

Met hun snelle en effectieve aanvallen lieten de Denen geen twijfel bestaan over de uitkomst van de wedstrijd. Joegoslavië slaagde er niet in om terug te komen, en Denemarken denderde door naar een overtuigende overwinning.

Zweden 5-0 Bulgarije – 14 juni 2004

Het EK 2004 zag Zweden beginnen met een sterke 5-0 overwinning op Bulgarije in de groepsfase. Deze wedstrijd was een toonbeeld van Zweedse efficiëntie en scorend vermogen.

 • Henrik Larsson scoorde tweemaal binnen een minuut, wat het lot van Bulgarije bezegelde.
 • Freddie Ljungberg en Zlatan Ibrahimovi? droegen bij met briljante assists en doelpunten.

Zweden's aanvalsgolf zorgde ervoor dat ze de groepsfase domineerden. Ondanks hun indrukwekkende start slaagden ze er niet in om voorbij de kwartfinales te komen, waar ze verloren van Nederland na strafschoppen.

Slowakije 0-5 Spanje – 23 juni 2021

Tijdens het EK 2020, dat werd uitgesteld naar 2021 vanwege de pandemie, liet Spanje zijn klasse zien met een 5-0 overwinning op Slowakije in hun laatste groepswedstrijd.

 • Pablo Sarabia en Gerard Moreno speelden sleutelrollen bij het opbouwen van de voorsprong.
 • Alvaro Morata miste een penalty, maar Spanje herstelde zich snel met meerdere doelpunten.

Met een combinatie van eigen doelpunten van de tegenstander en hun eigen aanvalskracht, zorgde Spanje voor een routinematige overwinning. Deze overwinning gaf Spanje het vertrouwen om door te gaan naar de halve finales, waar ze werden verslagen door Italië na een spannende strafschoppenserie.

Opmerkelijke vier-doelpunt overwinningen in het EK

Enkele andere opvallende overwinningen met een verschil van vier doelpunten zijn:

 • Spanje 4-0 Ierland – 14 juni 2012
 • Spanje 4-0 Italië – 1 juli 2012
 • Hongarije 0-4 België – 26 juni 2016
 • Wales 0-4 Denemarken – 26 juni 2021
 • Oekraïne 0-4 Engeland – 3 juli 2021

Het EK voetbal heeft door de jaren heen tal van spannende wedstrijden en indrukwekkende overwinningen opgeleverd. Terwijl we uitkijken naar het EK 2024, blijven deze historische overwinningen een inspiratiebron voor zowel spelers als fans. Zal het komende toernooi opnieuw zulke spectaculaire momenten opleveren? De tijd zal het leren.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 10-06-2024 20:11 | Bijgewerkt op: 10-06-2024 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!De grootste overwinningen uit de geschiedenis van het EK voetbal. Van Nederland's 6-1 tegen Joegoslavië tot Spanje's 5-0 triomf over Slowakije.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Independer Energie