Hoogtepunten Nederlands elftal op het EK en WK

Nederland is altijd een groot voetballand geweest, maar het binnenslepen van de grote prijzen is sinds 2000 erg moeilijk. Het winnen van het EK in 1988 is een van de hoogtepunten voor ons kleine land. Dit EK werd ook in Duitsland gespeeld. Lukt het Ronald Koeman om het Ek 2024 te winnen?

Nederland kent vele goede voetballers. De meeste hiervan spelen in de grootste Europese competities, maar een aantal zijn ook gewoon actief in de Eredivisie. De Nederlandse competitie is in volle gang met als koploper Feyenoord. Lees het laatste Eredivisie nieuws om op de hoogte te blijven.

Het Nederlands elftal van 1988

De namen die in dit elftal speelden zijn heel bekend. Onder leiding van Rinus Michels speelden Hans van Breukelen; Berry van Aerle, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Adri van Tiggelen; Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Arnold Mühren, Erwin Koeman; Ruud Gullit en Marco van Basten zich naar de titel van Europees Kampioen.

Marco van Basten begon als wisselspeler aan het EK. Dit kwam door een blessure. Uiteindelijk scoorde hij al snel een hattrick tegen Engeland toen hij mocht gaan spelen. De winnende treffer in de halve finale tegen Duitsland was een prachtig doelpunt, maar zijn mooiste scoorde hij tegen de Sovjet-Unie.

Ruud Gullit was belangrijk met een kopbal in de eindstrijd tegen de Sovjet-Unie. De winst van het EK heeft heel Nederland feest laten vieren. Nederland heeft zich altijd beziggehouden met voetbal, maar dat was het moment dat duidelijk werd hoe goed het Nederlands elftal eigenlijk is.

Nieuwe successen

In 2002 slaagde Louis van Gaal er niet in om het Nederlands elftal naar het WK te loodsen. De teleurstelling was gigantisch bij spelers en de supporters. Het EK dat daarna volgde in Portugal werd wel meegedaan. Nederland won van Zweden en schopte het tot de halve finale. Daar was Portugal te sterk. In 2008 werd er spectaculair van Italië gewonnen en van Frankrijk.

Bondscoach Bert van Marwijk

Nederland was onverwachts goed op het WK in Zuid-Afrika. De algemene vorm van het team was niet geweldig en dus lagen de verwachtingen heel laag. Uiteindelijk wist Bert van Marwijk met het team de finale te bereiken. In de kwartfinale werd van Brazilië gewonnen en ook de halve finale werd met 3-2 van Uruguay gewonnen.

In de finale moest Nederland het opnemen tegen Spanje. Ze wonnen met 1-0 in de verlenging. Een zenuwslopend duel. Het ging gelijk op, maar uiteindelijk werd John Heitinga van het veld gestuurd. Hierdoor kon Andrés Iniesta het enige doelpunt maken. Een aantal spelers kreeg goede kansen, maar het schot van Arjen Robben herinnert iedereen zich nog. Doelman Casillas wist de bal te redden met het puntje van zijn voet.

Twee grote teleurstellingen

In de jaren daarna werd Nederland al direct uitgeschakeld op het EK in 2012. Het WK ging wederom beter dan verwacht. Hier scoorde Robin van Persie zijn wereldgoal en het is het toernooi van de belangrijkste wissel van Louis van Gaal. In de jaren daarna heeft Nederland geen hoogtepunten meer behaald. Hopelijk brengt het EK 2024 meer goeds. 

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 06-03-2023 12:26 | Bijgewerkt op: 06-03-2023 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Nederland is altijd een groot voetballand geweest, maar het binnenslepen van de grote prijzen is sinds 2000 erg moeilijk.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

HollandsNieuwe